Een 15-jarige jongen uit Den Haag moest vandaag op een OM Hoorzitting verschijnen omdat hij op 17 februari in Loosduinen een persfotograaf heeft belaagd. De jongen heeft een leerstraf van 35 uur opgelegd gekregen en zal een excuusbrief schrijven.

(Archieffoto – Richard Mulder)

De jongen kwam die middag aan bij het politiebureau, waar net zijn broer was binnengebracht. De broer was slachtoffer van een steekpartij en werd binnen verzorgd. Toen de jongen aan de overkant van de straat een persfotograaf zag, rende hij op hem af en viel hem aan.

Het Openbaar Ministerie houdt rekening met de situatie waarin de jongen zich op dat moment bevond. Tegelijk is er nooit een excuus voor het gebruiken van geweld, zeker niet tegen pers. Journalisten en fotografen komen steeds vaker in het gedrang en verdienen daarom extra bescherming. Om die reden heeft het OM vorig jaar besloten om geweld tegen journalisten zwaarder te wegen. 

Minderjarige verdachte

De verdachte werd op een OM Hoorzitting gebracht. Hier stelt het OM een straf voor zonder tussenkomst van de rechter. Gaat een verdachte daarmee niet akkoord, dan volgt alsnog een rechtszitting.

Een OM zitting is achter gesloten deuren en zaken tegen minderjarigen vinden in beginsel sowieso buiten de publiciteit plaats. Vanwege het maatschappelijk belang heeft het OM ervoor gekozen de beslissing in deze zaak wel openbaar te maken, maar verder terughoudend te zijn over de inhoud van de zitting.

Bron: OM.nl