Door: Lydia Jongmans

Op zaterdag 13 november was de vrijwilligersmarkt ‘Samen voor Loosduinen’. Via kraampjes, optredens en workshops lieten tientallen organisaties hun activiteiten zien. Ze riepen de bezoekers op ook te gaan deelnemen en zo samen nuttig voor de samenleving te zijn. Onze reportage brengt in beeld hoe gezellig het was op het terrein en in de bijgebouwen van Villa Ockenburgh.

Hoog bezoek
Niet alleen wethouder Hilbert Bredemeijer en directeur Mustapha el Boumeshouli van ons stadsdeel, maar ook Kavita Parbhudayal wethouder van welzijn was aanwezig.  Om vanuit de gemeente te benadrukken dat vrijwilligers onmisbaar en belangrijk zijn voor de stad Den Haag en dat hun werk enorm wordt gewaardeerd.  Maar wat zeker in deze tijd net zo belangrijk is: zelfs Sinterklaas kwam in eigen persoon. Ook hij blijft ondanks zijn hoge leeftijd nog steeds actief. En iedereen is daar blij mee.

Aantrekkelijkheid en veiligheid
Meewerken aan de aantrekkelijkheid van je omgeving kun je doen via de diverse wijkorganisaties in ons stadsdeel zoals Houtwijk, Kraayenstein en Waldeck. Als het gaat om helpen bij de veiligheid dan is deelname aan een van de buurtpreventieteams een mogelijkheid. Ook de politie liet tijdens de markt zien dat vrijwillige inzet noodzakelijk is.

Onderwijs en gezondheid
Diverse organisaties helpen het onderwijs en de gezondheidszorg. Zo biedt ‘Iedereen een meester’ via vrijwilligers steun aan leerkrachten en scholen, die vaak met vacatures kampen.  Ouderen in verpleeghuizen hebben zorg nodig via handen aan het bed, maar ook ontspanning. Daarom brengt ‘Zorgradio Haaglanden’ een wekelijks uurtje met hun lievelingsmuziek. Veel blessures ontstaan door vallen in en om het huis. Groepslessen valpreventie van ‘Den Haag blijft staan’ proberen dit te voorkomen.

Sport en spel
De corona-pandemie laat meer dan ooit zien dat in beweging en op gewicht blijven het risico op complicaties kan verkleinen. Er zijn lessen in de wijkcentra en bij Wings. Ook bestaan er hier in Loosduinen veel verenigingen op het gebied van sport en spel voor jong en oud.

Meer informatie of actief worden
Wil je meer weten of (als vrijwilliger) actief worden. Kijk op https://www.denhaagdoet.nl/loosduinen Contactpersoon Loosduinen Sytske Geertsma, s.geertsma@pepdenhaag.nl.  
Algemeen telefoonnummer maandag t/m vrijdag 10.00-15.00 uur 070 302 44 44