Door: Lydia Jongmans

Van 3 tot en met 7 november was er voor de vijfde keer het festival ‘ Loosduinen gaat los’! En dat hebben we geweten. Muziek, zang, dans, theater, film, beeldende kunst en lezingen voor en door inwoners uit ons stadsdeel onder het motto ‘cultuur verbindt’. Iedereen deed mee: van piepjong tot stokoud. Via onze overzichtsreportage kun je terugkijken en nagenieten. Wil je deelnemen of heb je ideeën voor de volgende edities: meld dat bij het Cultuuranker.

Peuters, kleuters en scholieren
Om te beginnen was er voor kinderen veel te zien en te doen zoals een Ukkieconcert (2+) voor de allerkleinsten, een Aadje Piraatje (4+) avontuur en een voorstelling over Dummie de Mummie (7+).

Tijdens het openingsfestijn met theater en steltlopen werden de scholieren in het zonnetje gezet. Ook letterlijk, want het was een heerlijke dag. Zij hebben meegedaan aan een vlag-ontwerpwedstrijd en de winnaars zijn bekend gemaakt.

Jongeren, volwassenen en ouderen
Volwassenen konden naar optredens in allerlei genres zoals pop, jazz en blues. Voor elk wat wils, want het ging om muziek uit hun jeugd en van nu.
Voor Welzijn organiseerde Jong kookt voor oud: een avond met eten, theatervoorstelling en een optreden van de huisband van Saffier.

Zelf aan de slag
Verhalen, gedichten, liederen en theater maken. Het was allemaal mogelijk. Op de laatste dag van het festival lieten wijkbewoners bij ‘Loosduinse sterren stralen’ met optredens zien wat ze kunnen.
In ons stadsdeel zijn veel professionele beeldende kunstenaars, al dan niet met eigen atelier. Via de Kunstkamer Loosduinen en het gelegenheidscollectief Art7 toonden zij hun werken.

Locaties en Cultuuranker
De 14 deelnemende locaties strekten zich uit van Vroondaal en Ockenburgh tot het Colijnplein en de Margaretha van Hennebergweg. Hierdoor kon iedereen op korte afstand een activiteit bezoeken.

De drijvende kracht achter het festival is het Cultuuranker Loosduinen in de openbare bibliotheek. Programmaleider Agnes Schüller is steeds op zoek naar nieuwe verbindingen en ideeën. Speciale aandacht is er daarbij voor jongeren, omdat deze nog achterblijven qua deelname. 
Tips naar: agnes.schuller@denhaag.nl
Zie ook: www.loosduinengaatlos.nl