Het bestuur van de Stichting Nationale Herdenking ’s-Gravenhage heeft dit jaar helaas moeten besluiten geen herdenkingen te organiseren op 4 mei in Den Haag, Scheveningen en Loosduinen.

Voorzitter van Stichting Nationale Herdenking ’s Gravenhage, Michel Rogier: “Op 4 mei herdenken we doorgaans om 20.00 uur bij veel monumenten met elkaar de oorlogsslachtoffers, maar helaas zijn dergelijke grote bijeenkomsten ook dit jaar vanwege de coronamaatregelen niet mogelijk.”
De stichting volgt hierbij de landelijke richtlijn van Nationaal Comité 4 en 5 mei.

(foto Hans van Loon)

Theo van Daalhoff, organisator van de herdenking bij het Monument Loosduinen: “Gelet op de situatie rond Corona is het van belang om geen herdenking met belangstellenden te organiseren. De grote opkomst die we op Loosduinen gewend zijn, hopen we volgend jaar opnieuw te verwachten. Maar voor dit jaar kan dit écht nog niet, in de hoop en verwachting dat iedereen daar begrip voor heeft”.

Ambassadeur voor de Vrijheid en Loosduinse Femke Beeloo-Planken: “Hoewel velen deze tijd niet als vrij ervaren, moeten we juist ook nu samen kijken naar wat wel kan! Wat zijn onze kansen en mogelijkheden. Werk samen, denk aan elkaar en denk in mogelijkheden. Zo maken we de wereld een beetje mooier. Samen!”

Een aantal herdenkingen wordt in een zeer kleine setting, in beslotenheid, met speciale maatregelen en toestemming georganiseerd.
Zoals de herdenking op het Loosduinse Westduin bij de geallieerden en de graven van de Stijkelgroep.
Charles Brussee die al jarenlang op 4 mei de herdenking en op Kerstavond de lichtjesavond op deze begraafplaats organiseert: “Het is erg jammer want met veel vrijwilligers waaronder scoutinggroepen, organiseren we hier altijd een grote herdenking die door honderden mensen wordt bezocht. Nu zal er een besloten setting zijn die zal bestaan uit een zeer kleine groep van nabestaanden van de Stijkelgroep en medewerkers die verantwoordelijk zijn voor de herdenking.”

Er zijn nog aantal overige herdenkingen die in een kleine besloten kring zullen plaatsvinden
In Den Haag gaat het hierbij o.a. om een herdenkingsbijeenkomst om 18.30 uur in de Grote Kerk, die online wordt uitgezonden (meer informatie via https://huisvoordestad-denhaag.nl/) en de herdenking op de Waalsdorpervlakte door het Erepeleton, die via RTL4 te volgen is.


Lukt het niet om langs de monumenten te gaan dan is er ook dit jaar weer de gelegenheid om online bloemen te leggen bij monumenten via de website: https://www.4en5mei.nl/oorlogsmonumenten/zoeken

“We hopen op deze manier toch op een goede en waardige manier de slachtoffers te kunnen herdenken die gevochten hebben en gestorven zijn voor vrijheid waarin we vandaag de dag mogen leven“, aldus Michel Rogier. 

Meer informatie via: www.stichtingnationaleherdenkingsgravenhage.nl

Westduin, Stijkelgroep