Stadsdeelwethouder Loosduinen Hilbert Bredemeijer en politiek consul Jamie Bell van de Canadese ambassade legden samen met leerlingen van het Hofstad Lyceum afgelopen vrijdag bloemen bij het herdenkingsmonument van de Canadese troepen op het De Savornin Lohmanplein in Loosduinen.
Het herdenkingsmonument herinnert aan de overwinningsparade o.l.v. de Canadese troepen op 21 mei 1946 en is vorige jaar, ter gelegenheid van 75 jaar Vrijheid onthuld.

Foto: Robert Hockemeijer

De initiatiefnemers voor dit monument, Willem Post en Michel Rogier waren hierbij aanwezig en begeleidden de ceremonie.
Willem Post, o.a. ook bekend van de vele Haagse oorlogsverhalen die hij met enkele schrijvers heeft verzameld en uitgegeven, gaf een uitgebreide uitleg over de aanleiding en ontstaansgeschiedenis van het monument.

Foto: Robert Hockemeijer

Vanwege de coronamaatregelen was de bijeenkomst net als vorig jaar ingetogen, maar politiek Consul Jamie Bell kondigde aan om volgend jaar, als de maatregelen het weer toestaan, alle medewerking te geven aan een grotere ceremonie. “Er zijn ministers en zelfs veteranen die graag een bezoek willen brengen aan dit herdenkingsmonument,“ aldus Jamie Bell.

Foto: Robert Hockemeijer

Zie hier de eerdere reportage van TV-Loosduinen over de onthulling van het monument