Zowel de rolschaatsbaan als de latere discotheek De Marathon bestaan niet meer. Met de onthulling van twee herdenkingsborden is daar nu verandering in gekomen. De herdenkingsborden zijn een initiatief van de voormalige schrijvers Charles Brussee en Marlon van Delden van het boek ‘De Marathon in Den Haag, Van rolschaatsbaan naar discotheek’

Rolschaatsbaan: een legendarische ontmoetingsplek

Op de hoek van De Savornin Lohmanlaan/Sportlaan, op de locatie van de voormalige rolschaatsbaan, onthulden Anita en Wil Ooms, dochter van oprichter Tom Ooms,
en Wil Ooms, zoon van medeoprichter Henk Ooms, een herdenkingsbord met verhalen en foto’s van de legendarische rolschaatsbaan. De rolschaatsbaan groeide uit tot een ontmoetingsplek voor de jeugd waar legendarische bands zoals Q65 en de Golden Earrings optraden en zelfs The Who. Hiermee is de locatie onderdeel van de rijke popgeschiedenis van Den Haag.

Foto: Frits van Gaans

“Ik vind het plaatsen van de herdenkingsborden een mooi initiatief. Ze blijven ons herinneren aan de eerste rolschaatsbaan van Den Haag en de trendsettende discotheek waar vele mooie herinneringen voor heel veel mensen liggen”, aldus Anita Ooms.

Discotheek De Marathon: het begin van een nieuw tijdperk

In 1972 kreeg de muziekbeleving een nieuwe wending toen discotheek De Marathon de deuren opende aan de Wijndealerweg. Live optredens gingen eerst nog door maar werden gaandeweg vervangen door dj’s. Voormalig DJ van discotheek De Marathon, Eric Benjamin, was aanwezig bij de onthulling van het herdenkingsbord aan de Wijndaelerweg. Hij introduceerde destijds het naadloos aan elkaar mixen van de nieuwste disco en Italo die uit het buitenland werden geïmporteerd.

Eric: “De Marathon was veel meer dan een discotheek; het was een plek waar vriendschappen begonnen, waar we volwassen werden en relaties ontstonden. Het verbond de jeugd van Den Haag in de jaren 70 en 80.”
Het herdenkingsbord neemt je met verhalen en foto’s mee naar die tijd dat de discotheek in heel Nederland bekend werd door de vernieuwende muziek en de live optredens van vele internationale artiesten.

Tijdcapsule
De sloop van de voormalige discotheek was door het verval onvermijdelijk.
Op de locatie is de uitbreiding van The International School gekomen. Voorzitter van de Commissie Loosduinen liet weten dat er onder deze nieuwbouw een tijdcapsule ligt met o.a. restanten met het verhaal van Discotheek De Marathon.

Een samenwerking met veel betekenis
Het initiatief van de schrijvers is in nauwe samenwerking met de familie Ooms, Eric Benjamin en het stadsdeelkantoor Loosduinen tot stand gekomen. Daaraan zijn avonden van verhalen vertellen en het uitzoeken van de honderden foto’s vooraf gegaan, waarbij bij iedere foto wel een mooi verhaal te vertellen was.

Foto: Frits van Gaans


TV-Loosduinen maakte deze reportage

Video en montage: Bert Houdijk

Zie hier de reportage bij Omroep West